Wat is Ultimate frisbee

Ultimate Frisbee is een intensieve en dynamische teamsport. In de sport zijn atletisch vermogen, tactisch inzicht en teamspirit belangrijke eigenschappen. Het heeft veel overeenkomsten met andere sport, zoals rugby, voetbal en American football.

Ondergronden

De sport wordt gespeeld op verschillende ondergronden. In de zomer wordt er getraind en competitie gespeeld op (kunst)gras, in de winter is dit in de zaal. Daarnaast zijn er een aantal toernooien die op het strand worden gehouden. Outdoor wordt er op het veld 7 tegen 7 gespeeld. Indoor en op het strand zijn de velden kleiner, hierbij wordt 5 tegen 5 gespeeld.

Gemengd

Ultimate frisbee is een gemengde teamsport. Dit houdt in dat er gespeeld wordt in teams met zowel mannelijke als vrouwelijke spelers. Echter zijn er ook competities en toernooien waarbij heren en vrouwen in aparte teams spelen. Hieronder een overzicht van de verschillende categorieën:

  • Mixed: hierbij moet het team uit zowel mannen als vrouwen bestaan. Dit houdt in dat outdoor (7 vs 7) de man/vrouw verdeling 3 om 4 is. Hierbij mag de meerderheid man of vrouw zijn, wat bepaald wordt door het team dat dat punt de aanval begint.
  • Loose mixed: ook hierbij wordt gespeeld met zowel mannen als vrouwen. Het grote verschil met reguliere ‘mixed’ is dat hier geen strenge regels gelden qua man/vrouw verdeling. De enige regel is dat er van beide teams minimaal 1 vrouw in het veld moet staan.
  • Open: hierin mogen zowel vrouwen als mannen spelen. Echter wordt Open vaak gezien als de ‘heren’-categorie, waardoor het zeldzaam is om vrouwen hierbij tegen te komen.
  • Women: de naam zegt het al; hierbij bestaat het team enkel uit vrouwelijke spelers.

Spel en veld

Ultimate frisbee wordt gespeeld op een veld van 100 bij 37 meter (outdoor). Aan beide uiteinden van het veld liggen de 18 meter lange scoringsvakken (‘enzondes’). Daarin worden de punten gescoord.  Hiervoor moet iemand van het aanvallende team de frisbee vangen in de endzone. Het verdedigende team moet dit zien te voorkomen, door de frisbee te onderscheppen. Zodra de frisbee op de grond ligt, krijgt het andere team de aanval. Zo wisselen de rollen aanval en verdediging continue tijdens een punt.

Een belangrijke regel is dat je niet mag lopen met de schijf. Daarnaast mag je de frisbee maximaal 10 seconden vasthouden. Als de aanvaller hem na 10 seconden nog niet naar een teamgenoot heeft gegooid, is hij ‘uitgeteld’. Dit houdt in dat de frisbee en de aanval naar de tegenstander gaat.

Een wedstrijd eindigt na 70 minuten. Het team met de meeste punten wint. Wanneer een team binnen deze tijd de 17 punten weet te behalen, stopt het spel op dat moment.

Ultimate frisbee wordt gespeeld zonder scheidsrechter, iets wat je niet vaak ziet bij teamsporten. De spelers van beide teams zijn zelf verantwoordelijk voor het spelverloop. Zodra er een overtreding gemaakt wordt, wordt dit aangegeven door een van de teams. De spelregels zijn zo gemaakt dat de spelers er onderling kunnen uitkomen. Gebaseerd op de situatie gaat de frisbee terug naar de vorige speler of krijgt de tegenstander de aanval. Dit is iets wat zowel het aanvallende als verdedigende team samen overleggen. Na afloop van een wedstrijd komen beide teams bij elkaar en vormen een kring; de ‘spirit-circle’. Hierbij wordt de wedstrijd door beide teamcaptains kort nabesproken. Deze spirit-circle is een belangrijk element in frisbee; hoe hard en fanatiek het er in een wedstrijd aan toe kan gaan, het wordt altijd vriendschappelijk afgesloten.